Demir Çağında Önasya ve Kentleşme

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin davetlisi olarak Mayıs ayında bir konferans için merkezimize gelen Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu; Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı olup dünyanın sayılı Urartu ve Yeni Asur tarihçilerinden biridir. Kendisinin, İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı’nda tamamladığı Doktora çalışması Diyarbakır/ Üçtepe ve Çevresinin Yeni Assur Dönemi Tarihi Coğrafyası üzerinedir. Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu; Diyarbakır/ Ziyaret Tepe, Van Kalesi Höyüğü, Diyarbakır/ Kavuşan Höyük Kazıları, Mersin/ Yumuktepe, Van/ Karagündüz Mezarlığı, Diyarbakır/ Üçtepe Höyüğü, Van/ Gevaş Tarihi Türk Mezarlığı Kurtarma Kazıları, Van Kalesi ve Eski Van Şehri Kazıları, Van/ Dilkaya Höyüğü Kazıları, Malatya/ Köşkerbaba Höyüğü Kazıları, Elazığ/ İmikuşağı gibi pek çok kazıda kazı üyesi olarak görev yapmış ayrıca; Diyarbakır, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Mersin, Tunceli/ Munzur Vadisi (Konaktepe Baraj Alanı), Urfa/ Harran, Elazığ-Tunceli ve Bingöl’de yüzey araştırmaları yapmıştır. Demir Çağı’nda Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve Urartu,  Geç Hitit ve Yeni Assur Uygarlıkları konularında ulusal ve uluslararası çok sayıda kitapları,  monografileri,  makaleleri ve  bildirileri olan ve aynı zamanda merkezimiz danışman hocalarından biri olan        Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu, merkezimizde saat 9.00’da “Yukarı Dicle Bölgesinde Bir Yeni Asur Eyalet Merkezi Ziyarettepe” ve saat 14.00’te de “Demir Çağında Ön Asya ve Kentleşme” isimli iki konferans vermişlerdir.