Ortaköy–Şapinuva Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Mimari ve Mühendislik Projesi OKA Teknik Destek Kapsamında Merkezimizce Gerçekleştirildi.

Ortaköy – Şapinuva Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Mimari ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması

Şapinuva araştırma ve kazı çalışmaları aralıksız 29 yıldır Prof. Dr. Aygül Süel ve Mustafa Süel tarafından sürdürülmektedir. 2018 yılı itibariyle de Prof. Dr. Aygül Süel’in üniversitemiz Arkeoloji Bölümü’nde göreve başlamasıyla kazı çalışmaları üniversitemiz himayesinde devam etmektedir. Şapinuva, Çorum’un sahip olduğu önemli bir kültür mirasıdır.  Örenyerinin düzenleme çalışmaları kapsamında bu proje ile bölgesel ölçekte bütüncül bir planlamanın parçası olarak, Şapinuva özelinde Hitit kültür tarihini toplumla buluşturmanın fiziksel altyapısını sağlamak üzere adımlar atılması amaçlanmıştır. Çorum İli ve Anadolu için önemli bir kültür mirası olan Şapinuva Örenyeri, Hitit çekirdek bölgesinin Hattuşa ile birlikte en önmeli değeri olduğundan fiziksel görünümünün tarihsel bağlamındaki ehemmiyetine yaraşır hale ulaştırılması gerekmektedir. Karşılama Merkezi ile alanı ziyaret edecek olan bilim insanı ve toplumun herhangi kesiminden birinin Şapinuva’da açığa çıkarılmış arkeolojik veriyi anlamlandırması ve belleğinde iz bırakması yolunda bir adım olacaktır.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın sağlamış olduğu teknik destek ile Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen TR83/19/TD68 Ortaköy – Şapinuva Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Mimari ve Mühendislik Projelerinin hazırlanması (proje maaliyeti 29.700 TL)çalışması, Ortaköy ölçeğinde turizm odaklı kalkınmaya dönük olarak bölge özelindeki önemli bir adımdır. Hitit kenti Şapinuva’nın bir turizm değeri olarak ön plana çıkarılmasında bu karşılama merkezinin önemli bir adım olacağını biliyor,  bu proje ile elde edilen çıktıların hayata geçirilmesi, uygulanması için gereklilikler üzerine çalışmalar sürdürülmektedir.

 

Kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgi için: http://www.fef.hitit.edu.tr/tr/arkeoloji/detay/sapinuva-ortakoy-arkeolojik-kazi-projesi



HIZLI ERİŞİM