“Köyden Kente 9000 Yillik Mersin Yumuktepe” isimli konferans

İtalya Lecce’deki Salento Üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva’nın “Köyden Kente: 9000 Yillik Mersin Yumuktepe” isimli konferansı Boğazkale’de Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Dulkadiroğulları Konakları’nda gerçekleştirildi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Boğazkale Kaymakamı ve Boğazkale Belediye Başkanı, Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve merkez çalışanları; Çorum Müze Müdürü ve uzmanları, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Hocaları ve Üniversitemiz Arkeoloji, Antropoloji ve Eskiçağ Tarihi öğrencilerinin katıldığı konferans yoğun bir ilgiyle karşılandı.
Yümüktepe Höyüğü, Yakın doğuda 1930’larda saptanan ve kazılmaya başlanan Neolotik Dönemi yansıtan ilk yerleşim yeridir. Söz konusu höyük, Mersin kent merkezinde bulunmaktadır. Yümüktepe’deki ilk arkeolojik kazılar, 1937 yılında John Garstang başkanlığında yürütülmüştür. Yümüktepe, Kilikya’nın batısına açılan bir kapı görevi görürken, Suriye ve Anadolu arasındaki kültürel, ekonomik ve benzeri trafiği de kontrol etmektedir.
Dokuz bin yıl öncesinden günümüze kadar kesintisiz olarak yerleşilen Yümüktepe Höyüğü, her dönemde önemli bir merkez olmuştur. Akdeniz Ticaret için de önemli bir liman olan yerleşme Anadolu’nun Akdeniz’e açılan kapılarından biridir. On bin yıl önce “Bereketli Hilal” olarak bilinen bölgede başlayan yerleşik yaşam, tarım ve hayvancılık gibi yeni ekonomik unsurlarla gelişerek batıya yayılır. Coğrafi konumu ile hem denizsel hem de karasal ulaşıma olanak sağlayan Yümüktepe, batıya aktarımın ilk merkezlerindendir.
Yümüktepe, aynı zamanda Erken-Orta-Geç Neolotik, Kalkolotik, Hitit, Demirçağ ve Ortaçağ tabakalarının bir arada görülebildiği ender bir yerleşim olup; aynı zamanda da Anadolu’ya yayılım anlamak için önemli olduğu kadar, kıyısal yayılım ile Avrupa yerleşik yaşamını anlamak için de, anahtar yerleşmelerden biridir.



HIZLI ERİŞİM