FİRAVUNLARIN ATALARI NiL VADİSİNDE DEVLETİN DOĞUŞU

Hitit Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2016 yılında gerçekleştirdiği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Merkez Müdürü Doç.Dr. İlknur TAŞ koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Firavunların Ataları: Nil Vadisinde Devletin Doğuşu, Çöl Göçebelikten Sınıf Toplumlara” isimli konferans İtalya Lecce’deki Salento Üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirirdi. Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve merkez çalışanları; Çorum Müze Müdürü ve uzmanları, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Hocaları ve Üniversitemiz Arkeoloji, Antropoloji ve Eskiçağ Tarihi öğrencilerinin katıldığı konferans yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Konferansta Prof. Dr. Isabella Caneva Nil vadisindeki yerleşim yerlerinden, tarım ve hayvancılığın verimli hilal bölgesinden, Mezopotomya ve Afrika’ya geçişi ve Nil Vadisi’ndeki tarımsal faaliyetlerin nasıl gerçekleştirildiğinden, Sudan bölgesindeki en eski buluntulardan ve otuz yıllık kazı çalışmaları boyunca ele geçirilmiş arkeolojik buluntulardan bahsetti.